top of page
icard_qrcode_users.png
  • Writer's pictureiCard Team

Akıllı ve uygun maliyetli geçiş kontrolünde QR kodları



1990'ların ortalarında ortaya çıkan QR kod*, son birkaç yılda, özellikle de bilgisayarlı çözümler gerektiren sektörlerde giderek daha fazla ön plana çıkmaktadır.

Geçiş kontrol sistemlerinde, geleneksel plastik kartlar hala kimlik doğrulama yöntemi olarak sıklıkla kullanılır. Ancak bu kartlar kaybolabilir veya ziyaretçiler birbiriyle bu kartları paylaşılabilir, bu da tesislerinize kimin eriştiğini kontrol etmenizi veya izlemenizi zorlaştırır.

Bunun aksine, kimlik doğrulamada QR kodu kullanmak, işletmeye ve tesislere erişimi kontrol etmede daha güvenli ve verimli bir yol sunabilir ve böylece plastik kartlara olan ihtiyacı azaltarak çevreye fayda sağlayabilir. Bunun yanı sıra, 'dinamik' QR kodlarının ortaya çıkmasıyla, plastik kartlar ile karşılaştırıldığında çok benzer hatta daha bile yüksek güvenlik seviyesi sağlayabildiği görülmüştür.

Erişim kontrol sistemlerinde QR kodları

QR ('hızlı yanıt') kodu, akıllı telefondaki kamera veya özel bir okuyucu tarafından okunabilen ve işlenebilen verileri depolayan iki boyutlu bir barkod türüdür. Standart tek boyutlu barkoddan daha fazla veri depolayabilme özelliği ve esnekliği göz önüne alındığında QR kodlarının, QR kodu tarayıcısı tarafından okunan bir erişim kontrol sisteminde kimlik doğrulama yöntemi olarak kullanılması idealdir.

QR kodunu bir erişim kontrol sisteminde kimlik doğrulama işlevi görecek şekilde yönetmek, standart kart kullanımına kıyasla oldukça basittir. Sistem, her kişi için hızlı ve basit bir şekilde benzersiz bir QR kodu oluşturabilir; bu kod, sınırlı bir süre ve kullanım sayısı için erişime açılabilir ve binadaki belirli kapılardan geçebilecek veya belirli alanlara girişe izin verecek şekilde ayarlanabilir.

QR kodu oluşturulduktan sonra, doğrudan alıcıya (veya kart sahibine) e-posta ile gönderilerek telefonunda görüntülemesi veya gerekirse çıktısını alması sağlanabilir. Daha sonrasında bu çıktı, QR kod okuyucuya gösterilir; okuyucu çıktıyı tarar ve erişim haklarını onaylamak için verileri erişim kontrol sistemine iletir. Bazı durumlarda, kapıdaki bir kamera veya görüntülü diyafon birden fazla işleve hizmet ederek QR kod okuyucu olarak iki katmanlı çalışır.

Gelişmiş güvenlik: dinamik QR kodları


Geleneksel bir QR kodu sabittir ve yazılıp dağıtıldıktan sonra güncellenemez veya değiştirilemez. Bu aynı zamanda kopyalanmasının kolay olduğu anlamına gelir ve yüksek güvenlik gereksinimlerinde daha az tercih edilir. Bu tip durumlarda en ideal çözüm dinamik bir QR kodu kullanmaktır. Dinamik bir QR kodu üretilip dağıtıldıktan sonra bile güncellenip değiştirilebilir ve bu esnada QR kodu tabanlı erişim kontrol çözümünün yukarıda bahsedilen avantajlarına sahiptir.

Dinamik QR kodu tabanlı çözümler, dinamik QR kodunun ekran görüntüsü, fotokopisi veya video kaydı alınamayacağından kimlik bilgilerinin kopyalanmasına ilişkin güvenlik riskini ortadan kaldırır. Dinamik QR kodu taranırken aynı anda girilen PIN gibi çok faktörlü bir kimlik doğrulama çözümü ile birleştirilmesi, QR kodu tabanlı erişim kontrolü çözümünün güvenlik seviyesini yükseltecektir.



Geçiş kontrolü için neden QR kodları tercih edilir?


Güvenlik avantajlarına ek olarak, kuruluşların geçiş kontrolü için geleneksel plastik kartlar yerine QR kodlarını tercih etmesinin nedenleri şu şekildedir:



Düşük maliyetli


Sanallaştırılan kimlik bilgisi seçeneği sayesinde QR kodu, klasik fiziksel kart veya anahtarlık tabanlı erişim kontrolü çözümüne kıyasla uygun maliyetli bir erişim kontrolü çözümü sunar. Yalnızca fiziksel kimlik bilgilerinin satın alınması, taşınması, basılması, dağıtılması ve imha edilmesi gibi maliyetleri azaltmakla kalmaz, aynı zamanda QR kod okuyucusu olarak mevcut görüntülü diyafonları veya kameraları kullanabileceğinden kurulum maliyetinden de tasarruf sağlar. Kuruluş, daha az bileşen gerektiren bir QR kod tarama uygulaması kurarak tüm çözümün yönetimini ve bakımını kolaylaştırabilir ve sonuçta toplam edinim maliyetini azaltabilir.

Personel ve ziyaretçilerin etkin yönetimi


Kimlik doğrulama yöntemi olarak QR kodu kullanılması, erişim kontrol sistemlerinin yönetim verimliliğini artırmak için oldukça faydalı olabilir. Bir QR kodu her noktadan saniyeler içinde oluşturulabilir, dağıtılabilir, güncellenebilir ve iptal edilebilir; bu da son derece verimli bir sistem yönetimi çözümü sağlar. Ayrıca, mobil odaklı iş gücünün önceliklerine uygun olarak kullanımı çok kolaydır.

Normal bir durumda, harici bir ziyaretçi cep telefonuna bir QR kodu gönderilir ve bu kod sayesinde resepsiyona uğramak zorunda kalmadan bir tesise veya park alanına giriş yapabilir. Bir başka örnek senaryo da personel bulunmadığında geç kalan teslimatların yönetimidir. QR kodu mobil cihazında mevcut olan tedarikçi, tesisteki belirli bir alana erişim sağlamak amacıyla bu kodu bir görüntülü diyafon veya kameranın önünde görüntüleyebilir. Dinamik QR kodlarının kullanımı, çok faktörlü kimlik doğrulama kullanılarak güvenliğin sağlandığı ve 'statik' QR kodlarının kopyalanarak amaçlananın dışında kullanılmasının önlendiği bu tür kullanımlar için uygundur.

Sürdürülebilir


QR kodu etkin bir şekilde sanal kart sağlayarak plastik kartlara, anahtarlıklara ve hatta basılı kağıtlara olan gereksinimi ortadan kaldırır ve böylece çevre ve karbon emisyonları üzerinde olumlu bir etki yaratır.


QR kodları Almanya'daki akıllı bir binaya erişim kontrolü sağlanması konusunda nasıl yardımcı oldu?


Bu duruma, bir dijital start-up merkezinin, bünyesinde farklı erişim haklarına sahip kişilerin bulunmasından dolayı çeşitli zorluklarla karşılaşan Almanya örnek verilebilir. Üniversite kampüsünde yer alan bir binada, öğrenciler ve girişimciler de dahil olmak üzere kayıtlı bireysel kullanıcılar tarafından 7/24 kullanılabilen ortak çalışma alanları ve yeni kurulan işletmelere kiralanan çalışma ofisleri bulunuyordu. Bu oluşum, binaya açık erişim sağlamak ve aynı zamanda ofislerin ve malzemelerin güvenliğini daima muhafaza etmek gereksinimlerine sahipti.

QR kodlu bir çözüm, değişen ziyaretçiler ve değişen giriş saatleri için gereken esnekliği sağladı. Örneğin bir çalışma arkadaşınız, binada rezerve edilen alana erişim sağlayan ancak daha ötesine erişim izni vermeyen geçici QR koduna sahip günlük geçiş kartını çevrimiçi olarak kiralama hakkına sahip. Giriş saati ise gerektiği durumlarda uzaktan ayarlanabilir. Öğrenciler gibi düzenli ziyaretçiler sadece üniversitenin çalışma saatlerinde erişim sağlayabilirken, girişimciler binaya sınırsız erişime (ve iç mekandaki kapılar ve asansörler için anahtar kartlara) sahiptir.

QR kodları aynı zamanda güvenlik operatörlerinin start-up merkezine kimin hangi saatte girdiğini takip etmesine de olanak sağlamıştır. Bu özellik ziyaretçi sayısına dair genel bir bakış sağlar ve bir acil durumda binada kimlerin olduğunu tespit etmede faydalı olabilir. Sahadaki ağ gözetleme kameraları da gerektiğinde videodaki kişileri tespit etmek için kullanılabilir.


(Kaynak : axis.com by Derek Wang)

Comments


bottom of page