top of page
icard_qrcode_users.png
  • Writer's pictureiCard Team

QR kod türleri ve bölümleri

Updated: Sep 30, 2022



QR kodunun bölümleri nelerdir?


Standart bir QR kodu altı bileşene göre tanımlanabilir:

  1. Sessiz Bölge – Bu kısım, QR kodunu çevreleyen boş beyaz bir kenarlıktır. QR kod okuyucu, bu sınır olmadan (dış unsurlarla karışması sebebiyle) QR kodunun içindekileri belirleyemez.

  2. Bulucu desen - QR kodları tipik olarak sol alt, sol üst ve sağ üst köşelerde üç siyah kareye sahiptir. Bu kareler QR kod okuyucusuna bir QR kodunu taradığını ve kodun dış sınırlarının nerede olduğunu gösterir.

  3. Hizalama deseni - Bu desen, sağ alt köşenin yakınında bulunan daha küçük bir karedir. QR kodu eğik veya açılı olsa bile okunabilmesini sağlar.

  4. Zamanlama deseni - Bulucu desendeki üç kareyi birbirine bağlayan L şeklinde bir çizgidir. Zamanlama deseni, okuyucunun tüm kod içindeki ayrı kareleri tanımlamasına yardımcı olur ve hasarlı bir QR kodunun bile okunabilmesini sağlar.

  5. Sürüm verileri - Bu, sağ üstteki bulucu desen hücresinin yakınında bulunan küçük bir veri alanıdır. Bu alan, hangi QR kodu sürümünün okunduğunu gösterir (bknz. Aşağıdaki "QR Kodu Türleri" bölümü).

  6. Veri hücreleri - QR kodunun geri kalan kısmı URL, telefon numarası veya mesaj gibi gerçek verileri iletir.


QR kodu türleri

QR kodları çeşitli amaçlar için kullanılabilir, ancak yaygın olarak kabul gören dört adet QR kodu formatı vardır. Kullanılan sürüm, verilerin nasıl depolandığını belirler ve "giriş modu" olarak adlandırılır. Doğası gereği sayısal, alfanümerik, ikili veya kanji olabilir. QR kodundaki sürüm bilgisi alanı mod türünü bildirir.

  1. Nümerik mod - 0 ile 9 arasındaki ondalık basamaklar için kullanılır. 7.089 karaktere kadar mevcut olan nümerik mod, en verimli depolama modudur.

  2. Alfanümerik mod - Bu mod 0'dan 9'a kadar ondalık rakamların yanı sıra, A'dan Z'ye kadar büyük harfleri, $, %, *, +, –, ., / ve : sembolleri ve boşluk için kullanılır. Maksimum 4.296 karakterlik bir depolama kapasitesine sahiptir.

  3. Bayt modu- ISO-8859-1 karakter setindeki karakterler için kullanılır. Depolama kapasitesi 2.953 karakterdir.

  4. Kanji modu - Shift JIS karakter setindeki çift bayt karakterleri kullanarak Japonca karakterleri kodlamak için kullanılır. Bu mod, ilk defa Denso Wave tarafından geliştirilen orijinal moddur. Ancak, depolama kapasitesi yalnızca 1.817 karakter olduğundan, etki seviyesi en düşük mod haline gelmiştir. UTF-8 kanji karakter seti, Genişletilmiş Kanal Yorumlaması (ECI) adı verilen ikinci bir kanji modunda belirtilebilir. Ancak bazı yeni QR kod okuyucuları bu karakter setini okuyamaz.

Diğer modların varyasyonları olan iki ek mod daha vardır:

  • Yapılandırılmış Ekleme modu - Verileri birden fazla QR kodunda şifreleyerek aynı anda 16 QR kodunun okunmasına olanak tanır.

  • FNC1 modu - QR kodunu GS1 barkoduna dönüştürür.

NOT: QR kodları, her bir QR kodundaki sürüm bilgisi alanı doğru olduğu sürece birden fazla mod kullanabilir.


QR kodunun farklı stilleri nelerdir?

QR kodları çeşitli şekil ve stillerde olabilir ancak en yaygın kullanılan beş tanesi aşağıda listelenmiştir. Hepsinin işlevi aynıdır, yalnızca görünüm açısından farklılık gösterirler.


1. QR kodu - 1990'larda Denso Wave tarafından geliştirilen orijinal QR kodudur. Sol alt, sol üst ve sağ üst köşelerdeki üç bulucu desen, tanımlanmasını kolaylaştırır.

2. Aztec kodu - QR koduna benzemekle birlikte, Welch Allyn tarafından geliştirilen Aztec kodunun merkezinde bulunan tek bir bulucu deseni vardır.



3. Maxi kodu - Birleşik Devletler Posta Servisi bu tür bir QR kodu kullanmaktadır. Bulucu desenin ortada olması bakımından Aztec koduna benzese de kareler yerine bal peteği deseni kullanır.



4. PDF417 - 1991 yılında Symbol Technologies'den Ynjiun Wang tarafından icat edilen tuhaf isimli PDF417, QR kodundan üç yıl önce geliştirilmiştir. QR kodu ile barkod arasındaki bir geçiş gibidir ve dikdörtgen şekliyle kolayca tanımlanır.



5. Semacode - Aynı isimli yazılım şirketi tarafından geliştirilen Semacode, QR koda benzeyen ancak tanınabilir bulucu desenleri olmayan bir veri matrisidir.




QR kod kullanım örnekleri


QR kodları çok sayıda bağlamda kullanılmaktadır - örneğin:


QR (Karekod) ile geçiş kontrol sistemleri

iCard gibi QR kodlu geçiş kontrol sistemlerinde QR (karekod) oldukça önemlidir. Geçiş yaparken insanların QR kod ile temassız olarak geçiş yapması günümüz Dünya'sında önemli bir rol oynamaktadır.


Satış ve pazarlamada QR kodları

Çoğu reklamcı, URL'leri manuel olarak girmeye gerek kalmadan web sitelere hızlı ve sezgisel olarak yönlendirebildiği için kampanyalarında QR kodlarını kullanır.

Ayrıca insanları internet üzerindeki ürün sayfalarına yönlendirmek için de kullanılabilirler. Örneğin, bir posterdeki modelin giydiği elbiseyi arıyorsanız, QR kodu sizi doğrudan onu satın alabileceğiniz web sayfasına yönlendirebilir.


Koronavirüs takibinde QR kodları

Koronavirüs pandemisi QR kodlarının popülerliğini artırdı. Örneğin Birleşik Krallık'ta, bar ve restoran gibi mekanlara gelen ziyaretçiler, NHS Covid-19 izleme uygulamasını kullanarak, kapıda QR kodu taramaya davet ediliyor. Bu yöntem, virüsün izlenmesine ve kontrol altına alınmasına yardımcı olmak için uygulanıyor. Bir kişinin Covid-19 testinin pozitif çıkması durumunda, uygulama QR kodu taramalarından elde edilen verileri kullanarak diğer ziyaretçileri uyarıyor.


Ürün ambalajlarında QR kodları

Bazı favori ürünlerinizin ambalajlarında QR kodları bulunabilir. Bu QR kodları, bir sonraki satın alma işleminizde kullanabileceğiniz besleyici bilgiler veya özel teklifler gibi ürün bilgilerini gösterebilir.


Endüstride QR kodları

QR kodları, asıl olarak araç üretiminde parçaların izlenmesine yardımcı olmak için geliştirilmiştir ve bugün hala imalat endüstrisinde kullanılmaktadır. QR kodları ayrıca inşaat, mühendislik ve perakende sektörleri gibi ürün ve malzeme takibi gereken diğer işletmeler tarafından da kullanılmaktadır.


Posta hizmetlerinde QR kodları

Dünya çapında posta hizmetlerinde de kullanılırlar. Büyük miktarda veri depolayabildikleri için gönderileri takip etmekte sıklıkla kullanılırlar. Örneğin, dünyaca ünlü moda markası ASOS, ödeme iadesi takibinde tamamen QR kodu kullanımına geçmiştir.


Eğitimde QR kodları

QR kodları öğrencilere yardımcı olmak için okullarda ve üniversitelerde de kullanılır. Öğrencilerin aradıkları kitapları bulmalarına yardımcı olmak için sınıftan kütüphaneye kadar her yerde karşımıza çıkarlar.


bottom of page